Uusia oivalluksia lokakuussa 2013! (Fin)

Olen osallistunut tällä lokakuun viikolla kolmeen mielenkiintoiseen tilaisuuteen, kohdannut hienoja ihmisiä ja oppinut paljon!

1. Matkailun aikuisoppijat ovat myös opettajia

Tiistaina kohtasin uuden matkailun aikuisopiskelijaryhmämme ja iltapäivän teemana oli Suomen matkailun vetovoima. Ryhmä on innostava ja oikealla tavalla motivoitunut ja aktiivinen. Toivon osaavani välittää työssäni niitä uusia oivalluksia, joita olen oppinut taas mm. gradua kirjoittaessani niin matkailualan ilmöistä kuin myös pedagogiikasta. Mielekäs pedagoginen malli rakentuu ratkaisutavoitteiseen oppimiskäsitykseen ( yhdistelmä ongelmaperusteista oppimista, uudistavaa oppimista ja EDI-lab -mallia), jossa jokainen paikalla olija on tasa-arvoinen tiedon jakaja ja erilaiset näkemykset huomioidaan.

Toiveenani olisi hajottaa luentotilojen rakenne niin, että edessä seisomisen ja ”luennoimisen” malli poistuisi. Toivoisin tiloja, jotka muistuttaisivat viihtyisää kahvilaa tai kirjakauppaa, taidegalleriaa tai teatterin lavaa. Oppimistilat voitaisiin sisustaa mukaviksi oleskelun ja viihtymisen tiloiksi. Opettajaksi pätevöitymisen aikaa muistelenkin usein lämmöllä; Hämeen opettajakorkeakoulussa tuota fiilistä oli saatu aikaiseksi ja taukojen aikoina siellä sai myös vetäytyä ”kosmiseen” lepotilaan katselemaan tähtiä ja kuuntelemaan klassista musiikkia kuulokkeista. No, meillä on onneksi mahdollisuutemme viedä oppijat aitoihin matkailun ympäristöihin ja päästää jokainen jakamaan osaamistaan.

Ilolla odotan tapaamisia aikuisopiskelijoidemme kanssa tulevien kuukausien aikana! Palkitsevaa on myös seurata miten tiimimme ohjaajat, vastuukouluttajat Maarit ja Virpi tukevat oppijoita ja auttavat jokaista kulkemaan omaa tietään kohti omia tavoitteitaan.

2. Matkailun ennakointikamari

Matkailun ennakointiseminaari

Keskiviikkona (23.10.2013) työpaikalleni Helmi Liiketalousopistoon kokoontui yli sata matkailualan ammattilaista ja alasta kiinnostunutta kuulemaan ennakointituloksia matkailualan koulutustarpeista. Tilaisuudessa julkaistiin kyselytutkimuksen tulokset, joissa matkailuelinkeinon edustajat olivat saaneet kertoa mielipiteitään matkailun tulevaisuuden trendeistä ja matkailukoulutuksen tarpeista. Sain tilaisuuden kertoa gradustani tälle hienolle yleisölle heti Aalto-yliopiston Mika Aaltosen esityksen jälkeen.

Suomi-brändi ja opitun jalkauttaminen

Olin hyvässä seurassa ja kiitollinen, että tämä tilaisuus tarjoutui. Tyytyväinen olin myös siihen, että sain Mika Aaltosen esityksestä hyviä yhtymäkohtia omaani: Aaltonen kun esitteli toista renesanssia isossa mittakaavassa, minä taas sain luontevasti täydentää uuden ajan muutoksia ja transmodernia osakulttuuria pienemmin ja konkreettisemmin matkailuelinkeinon näkökulmasta. Seminaarin materiaalit löytyvät täältä: Ennakointiseminaari

Esitykseni voit ladata tästä: Suomen maabrändi ja osaamisen jalkauttaminen

3. Löytöretki

Inna-Pirjetta Lahti ( Innastus Oy) on ollut onnekas kohtaaminen työkuvioissa. Inna-Pirjetta esitti torstain Löytöretki – seminaarissa messukeskuksessa päivän innostavimman oivalluksen: Inna-Pirjetta oli kertonut 30 vuotta yrittäjänä toimineelle ystävälleen, että oli juuri aloittamassa yrittäjyyttä. Ystävä oli antanut merkityksellisen ohjeen: ”Älä ala yrittäjäksi, ala onnistujaksi”. Inna-Pirjetan sanoin; olisi paljon innostavampaa kuulua vaikkapa Suomen onnistujat ry:n jäsenkuntaan kuin Suomen yrittäjät ry:n riveihin. Taidanpa esittää Opetushallitukselle, että seuraavassa opetussuunnitelmauudistuksessa muutamme ”Yrittäjänä toimiminen” -tutkinnon osan ”Onnistujana kehittyminen” -tutkinnon osaksi.

Pata Degerman antoi samassa seminaarissa vahvistusta rohkeuden ja unelmien voimaan! Degermanin ja Veikka Gustafssonin suurta seikkailua antarktiselle ei voin kuin silmät suurina ja sydän pamppaillen ihailla!

Kirjamessut on yksi Helsingin hienoimpia syksyn tapahtumia; käväisin siellä torstaina ja muistona käynnistä kotoa löytyy nyt Topeliuksen Maamme-kirja, 42.painos isäni syntymävuodelta 1938 ja ”Meidän Kalevalamme” – kuvituksia Suomen kansalliseepokseen vuodelta 2009.

Kotona opin joka päivä; keskustelut 15-v Danielin kanssa, äitinä oleminen ja kehittyminen on juuri nyt suurinta oivallusta ja oppia elämästä!

2 kommenttia artikkeliin ”Uusia oivalluksia lokakuussa 2013! (Fin)

 1. Kiitos että jaat kokemuksiasi ja teet yhteistyötä, luot uutta toimintakulttuuria. Se on ainoa tapa onnistua onnistujina. Harmaan kiven läpi on moni yrittänyt yksinään. Olisi kiva joskus kirjata viikon aikana ”realistien” kommentit. Mikä on hyvien asioiden esteenä lopulta?
  Päässäni kypsyy ajatuksia, joita olen opetellut gradustasi,
  Sain Kirja-messuilta Soile Veijolan toimittaman Matkailututkimuksen lukukirjan. Luen sen ja kirjoitan siitä ja sinun gradustasi ajatuksiani, koska tässä voisi olla mukava keskustelualue

  Tykkää

  • Kiitos kommentista, Ullis! Sinä olet avoimen keskustelu- ja kirjoituskulttuurin edelläkävijä!
   Niin – tuntuu siltä, että on paljon puhetta ja säätämistä, mutta missä teot?
   Minä odotan, että saan opinnot loppuun Lappiin (neverending project..)
   ja haluan tehdä jotain uutta, konkreettista ja realistista.
   Minulla on myös tuo Matkailututkimuksen lukukirja nyt odottamassa hyllyssä,
   luen sitä, kunhan olen ensin lukenut monta muuta kirjaa matkailututkimuksen opintoihin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.