Uudistavan matkailun edelläkävijä

Olen tehnyt töitä koko ikäni matkailualalla, joista yli kymmenen vuotta ulkomailla, pääasiassa Espanjassa. Heräsin matkailun ympäristölle ja paikallisyhteisöille aiheuttamien vaikutusten huomioimiseen jo nuorena ulkomaanoppaana ja olenkin erikoistunut myös opintojen kautta kestävään kehitykseen ja vastuulliseen matkailuun. Matkailupalvelujen lisäksi olen työskennellyt pitkään ammatilliseen aikuiskoulutuksen kehittämistehtävissä ja kokoaikainen yrittäjä olen ollut vuodesta 2018.

Voit katsoa vastuulllisen matkailuammattilaisuuteni tarinan tästä:

Jos tunsit minut vuosi sitten, et oikeastaan enää tunne minua. Muutos on jatkuvaa – anna minun esittäytyä uudestaan.

2010- luvun loppupuollela kiinnostuin ensin tiedostavasta ja sitten edelleen uudistavasta matkailusta. Olen seurannut Anna Pollockin esille tuomia ajatuksia, artikkeleita ja esimerkkejä uudistavasta matkailusta. Sain kutsun liittyä kansainväliseen uudistavan matkailun verkostoon kesällä 2021 ja elo-syyskuussa 2021 suoritin kaksiosaisen kansainvälisen uudistavan matkailun täydennyskoulutuksen espanjan kielellä (Turismo Regenerativo) ja jatkona vielä kolmannen kurssin marras-joulukuussa 2021 ( RegenLab).

Uudistavan matkailun ytimessä on ajatus siitä, että yhteisöt itse määrittelevät millaista matkailua ja palveluita he haluavat kehittää ja etsivät ratkaisuja hyvinvoinnin tuottamiseen ja luonnon uudistamiseen. Yhteisön asukkaiden tulee löytää vastaukset kysymyksiin siitä, mitä he rakastavat paikassaan, mistä he ovat ylpeitä ja mikä on heille tärkeintä.

Palveluja ei kehitetä ulkoa päin, vaan yhteisen hyvän ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Kohteiden sijasta puhumme yhteisöistä ja ytimessä on löytää paikan henki ”sense of place” ja ymmärtää kolmen osapuolen huomiominen; mitä hyvää me tuotamme itsellemme, toisille ja luonnolle.

Olen kehittänyt yritysessäni jo vuodesta 2016 ideoimaani Rakkauden Metsä – konseptia, joka on kehittynyt uudistavan matkailun periaatteiden mukaisesti. Rakkauden Metsä – nettisivut ja verkkokauppa avattiin kesällä 2020.

Alkuvuodesta 2021 sain olla mukana suunnittelemassa palveluja seitsemään lappilaiseen kylään. Kaikkia yhdistäväksi palvelukonseptiksi vahvistui paimenloma, jota paikalliset tarjoavat omilla tiloillaan. Kävin heinäkuussa 2021 kokemassa yhdessä kehitetyn palvelun Viriinkylässä. Toiminta jatkuu tulevinakin kesinä, joten laita seurantaan ”Lapin Paimenlomat” sosiaalisessa mediassa. Paimenlomalla voit osallistua ja tehdä hyvää!

Seuraava yhteistyöprojekti on alkamassa espanjalaisen matkatoimiston (Green Pepper Travel) kanssa. Olen mukana yhteiskehittämisen periaatteella kehittämässä uudistavan matkailun periaatteella tuotettuja pitkiä matkoja etenkin digitaalisille nomadeille Espanjan pohjoisosaan, Cantabriaan. Palvelussa on mahdollista majoittua rauhallisessa, perinteitä kunnioittavassa maalaishotellissa, yhteisössä, jossa on muualta Euroopasta tulleita ”nomadeja”. Vapaa-ajalla on mahdollista tutustua paikalliseen gastronimiaan, lähteä paimenen mukaan vuoristoon, osallistua luonnon ennallistamistalkoisiin ja oppia yhdessä paikallisten kanssa.

Kiitos, että seuraat blogiani.

Ystävällisin terveisin,
Anu

Anu Nylund
anu.nylund@moodoffinland.fi
Twitter: @AnuNy
Instagram: @mood_of_finland

Seuraan myös mielläni muita sosiaalisessa mediassa, laita kutsu tulemaan!

Yritykseni Mood of Finland Oy tarjoaa matkailu-ja koulutuspalveluita ja teen mielellään yhdessä muiden kanssa.