Mood of Finland tarjoaa koulutus- ja matkailupalveluja. Kehitämme uusia palveluja alatoiminimien Mood of Nature ja Rakkauden Metsä – henkeen.
Oppaan työ vaikuttaa ammatillisen identiteetin taustalla
Sateisen aamupäivän aikana olen suunnitellut uutta ja miettinyt, että miltähän Mood of Finlandin toiminta näyttää viiden vuoden päästä. Uuden taustalla on myös ollut paluuta menneisyyteen. Aloitin pohdinnan työstäni oppaana. Kaipaan opastyötä ja kokeilevaa tekemistä opastusten kautta. Nyt hakeudun enemmän luontoon kuin kaupunkiin.
Ensimmäisen kerran tein opastuksia työnä 16-18 -vuotiaana kesätyöntekijänä Lopella Marskin Majalla. Sittemmin myös äitini ja veljentyttö Thelma ovat opastaneet samassa paikassa. Marskin Majalla opin leipomaan parasta pullaa Hilkka-emännän opissa.

Kansainvälinen kokemus vahvisti avointa suhtautumista erilaisuuteen
Parikymppisenä nuorena ammattilaisena lähdin ulkomaanoppaaksi Aurinkomatkoille ja jäinkin sitten kasvamaan aikuiseksi naiseksi yli kymmeneksi vuodeksi maailmalle, joista reilut viisi vuotta espanjalaisissa yrityksissä töitä tehden. Ulkomaanoppaana minusta tuli erilaisuutta ymmärtävä ja joustava asiakaspalvelija ja sain ihania ystäviä koko loppuelämäksi.
Palasin Suomeen nuorena äitinä ja halusin oppia lisää
Suomeen palattuani jatkoin opintoja kohti opettajan pedagogta päteyyttä ja yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoa. Tein töitä matkailu- ja opaskoulutuksen parissa 14 vuotta, sain kehittää uusia koulutuksia ja pätevöidyin itsekin Helsinki-oppaaksi. Muistan lämmöllä kaikkia ihania oppaita, joiden oppimispolulla olen saanut olla mukana!
Ihan uusi koulutus jonka kehitin 2010 vuoden paikkeilla yhdessä Suomen Matkailualan liiton SMAL ry:n kanssa, oli Suomeen muualta muuttaneille suunnattu Travel Assistant – koulutus. Sen ideana oli tarjota mahdollisuus osallistua matkailukoulutukseen silloinkin, kun suomenkielen taito ei vielä ollut riittävän hyvä opiskeluun ja osaamisen todentamiseen. Koulutus on ollut monelle ensimmäinen askel kohti oppaan työtä. Koulutusta tarjotaan edelleen Perho Liiketalousopistossa.
Sittemmin olen saanut tehdä yhdessä Suomeen muualta muuttaneiden kanssa Matkailudiili- projektissa (2018-2019) ja vahva visioni on kehittää vastaavaa tekemistä eteenpäin. Lue lisää: Matkailudiili
Olen opastanut satoja espanjankielisiä ryhmiä Helsingissä ja saanut toisinaan tehdä tosi kivoja toimittajaopastuksia, viimeksi vuoden vaihteessa ranskalaiselle Corinne- toimittajalle. Ennen koronaa kävin pari kertaa vuodessa opettamassa vastuullista matkailua ja asiakaspalvelua uusille ulkomaanoppaille Aurinkorannikon Matkaopaskoulussa.
Mood of Nature – opastukset
Mood of Nature on Mood of Finlandin alatoiminimi ja se osa yrityksen toimintaa, jota nyt vuonna 2021 haluan kehittää ja tuottaa uusia palveluja uudistavan matkailun hengessä. Kehitän aktiivisesti luonto-opastuksia, joihin voin sisällyttää Rakkauden puun istutuksen. Lue lisää: Rakkauden Metsä
Toisinaan keskustelemme tulevaisuuden suunnitelmista parikymmppisen Daniel-poikani kanssa, joka viettää paljon aikaa musiikkia tehden ja lumilautaillen. Daniel viihtyy myös luonnossa ja on suorittanut Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnon. Mielenkiinnolla seuraan, mihin hänen kulkunsa käy. Toisinaan hän on mukana Mood of Finlandin toiminnassa, juuri sen verran ja niiltä osin kuin hän itse haluaa.
Kaunein opastus, jolle olen osallistunut, oli 8-vuotiaan Danielin opastus Hämeen linnassa. Daniel oli ollut kouluretkellä ja halusi seuraavana viikonloppuna viedä äidin kokemaan saman elämyksen. Tarina onnettomasta linnan neidosta, joka ei saanut rakastamaansa miestä ja oli jäänyt kummittelemaan linnan käytäville, oli liikuttavan kaunista kuunneltavaa pienen pojan kertomana. Hän myös huolehti turvallisuudesta ja ojensi kätensä tueksi liukkailla portailla.
Kauniita ja upeita ovat sittemmin olleet Erä- ja luonto-oppaaksi pätevöityneen Danielin opastukset luonnossa. Nyt tilauksessa on retki, jossa pääsen oppimaan hyvässä ohjauksessa lisää erätaitoja.
Uusia ideoita – yhdessä muiden kanssa
Seuraava tiedossa oleva opastus on opasopiskelijoille tilattu Urban & Nature – oppimisopastus Lapinlahden Lähteen maisemissa. Olen kiitollinen näistä mahdollisuuksista!
Olen ollut myös ideoimassa uusia matkailupalveluita oman alueeni matkailuyhdistys Helsinki Northin toimijoiden kanssa. Suomen Rautatiemuseolle on suunnitteilla ”Museo Goes Outdoors” – opastus, jossa yhdistetään draamaa ja opastusta, johdatetaan osallistuja menneisyyden kautta tulevaan ja annetaan yleisön olla osa tarinaa.
Opastuspalveluissa siirryn enemmän luontoon ja luonnossa koettaviin, yksinkertaisiin elämyksiin. Luonto itsessään on paras vetovoimatekijä, hiljaisuus, rauha ja aistien herkistäminen paras elämys.
Tulevana kesänä haluan tarjota yhä useammalle vieraalle mahdollisuuden kulkea hiljaisuuden polkua ja istuttaa Rakkauden puun haluamalleen läheiselle tai kohteelle. Symbolisen puun istutus on kaunis hetki ja tapa tehdä hyvää.
Metsälenkeillä on mieleeni tullut useamman kerran Hyvinkäällä asuneen taitelijan, Helene Schjerfbeckin tarina ja se hetki, kun hänen sydämensä särkyi ja häntä hoidettiin Hyvinkään parantolassa. Miltä sinusta kuulostaisi ”Särkyneen sydämen metsäretki”, jossa tarinaa kertoo Helene houkutellen osallistujat jakamaan oman särkyneen sydämen tai rakkauden tarinansa. Retken lopuksi jokaisella on mahdollisuus istuttaa muistoksi Rakkauden puu haluamalleen kohteelle.
Kiitos, että seuraat blogiani!
Lue lisää: Mood of Finlandista ja Mood of Naturesta sekä: Rakkauden Metsästä ja ole yhteydessä!
Anu
anu.nylund@moodoffinland.fi