Erilainen Kanarian matka (Fin)

Olin Gran Canarialla 17.-25.2.2014 yhdistetyllä omakustanteisella loma- ja opintomatkalla. Tein Lapin yliopistoon Kanarian matkasta  raportin teemalla ”Vastuullinen matkailu Gran Canarialla – erilainen Kanarian matka”, raportin löydät artikkelin lopusta.

walking festival 2

 Turismia työnä ja ammattina pohditaan mm. asiakkaan ja asiakaspalvelijan kohtaamisen  erityislaatuisuuden vuoksi;  samalla hetkellä samassa paikassa toinen on lomalla kun taas toinen tekee työtään. Otan kantaa myös matkailun ilmaispalvelujen tarjonnan kasvamiseen – minä en kannata couchsurfing tai Greeter.com -tyyppistä toimintaa, mutta ymmärrän niiden kasvavan suosion.

GC Agaete hoteles rurales

Pieniä makupaloja Gran Canarian matkasta vastuullisen matkailijan silmin tarjoan muutamien  kuvien välityksellä. Katso kuvat tästä: Gran Canaria ; valintoja matkalla

gc-ke-19-2-aguimes-casa-canarias.jpg

Hay buenos ejemplos de como se ha respetado la arquitectura típica de Canarisa. El alcalde de Aguimes se conoce como un tomador de decisiones humano.

Omalla matkallani suosin pieniä majoituspaikkoja, tuntemattomien polkujen päässä olevia piilopaikkoja ja paikallisten pienyrittäjien palveluita.

GC la 22.2. rest. el caminero

Tejedan kylässä taidemaalari Armando Gíl yhdistää kaksi intohimoaan; takahuoneessa on ateljee ja yksi osa vanhaa taloa toimii ravintolana. Ravintolan nimi Casa Del Caminero – juontaa juurensa paikan historiaan – paikka oli vuoristopolkujen ”vartijan” talo, vartijan tehtäviin kuului mm. huolehtia, ettei reitillä ollut liikaa kasvillisuutta ja isoja kiviä, jotta maanviljelijät pääsivät kulkemaan aasien kanssa kylästä toiseen.

The Human Tour – yrityksen ajatuksena onkin se, että paikallinen matkailun ammattilainen johdattaa matkailijan sinne, minne hän on aidosti tervetullut ja auttaa matkailijaa löytämään omien kiinnostuksen kohteidensa mukaisia paikkoja ja tunnelmia. Matkailun taloudellisen hyödyn toivoisi jäävän paikallisille. Palvelun vastaanottaminen ja siitä maksaminen ei tarkoita sitä, että olisi kokematon turisti, vaan ehkä paremminkin se on osoitus uuden ajan vastuullisesta ajattelusta.

Gc 24.4. casa martell eduardo

Ravintola Casa Martell Santa Brigidan kylässä on idyllinen ravintola jolla pitkä historia! Paikan omistaja Antonio viljelee kasviksia ja vihanneksia luomutilallaan ja tarjoaa ravintolassa vain tuoretta lähiruokaa. Kuvassa Eduardo / The Human Tour

Matkailua vastuullisesti kehitettäessä olen sitä mieltä, että on myös erittäin hyvä ratkaisu rakentaa ja kehittää oikealla tavalla suunniteltuja isoja lomakohteita, joihin massamatkailu keskittyy. Näin säästämme paikallisille ihan omia alueita, monet kun eivät halua matkailijoita esimerkiksi omaan kotipiiriinsä, vaan arki ja työ halutaan pitää erillään. Tärkeintä on, että paikalliset päättävät itse, missä matkailijat kulkevat.

GC su 23.2. camino faneque edu

Paikallisen oppaan kanssa pääsee turvallisesti sinne, minne ei edes yksin ole hyvä mennä. Vaellusreitit etenkin säätilan nopeasti vaihtuessa voivat olla osittain vaarallisia, koska niillä liikutaan myös jyrkänteiden äärellä.

Gran Canaria Walking festival

Yksi upea asia Suomesta kirkastui Kanarian matkan aikana;  miten hienoa arjen luksusta onkaan se, että emme tarvitse koko ajan autoa arjessamme! Lapseni voi kävellä tai pyöräillä kouluun, minä voin kävellä junalle, kauppaan ja kirjastoon. Lenkkipolut ja hiihtoladut lähtevät kodin nurkalta ja  lenkkeilen pääsen kätevästi myös  kuntosalille ja uimahallille.

Kanarialla seurasin mm. yksityisautojen koulukyytiruuhkaa ja säälin sunnuntai-lenkkeilijöitä, jotka joutuivat ensin ajamaan autolla kymmeniä kilometrejä päästäkseen turvalliseen maastoon pyöräilemään tai kävelemään.

Mutta toki luksusta on myös kiivetä aurinkoisena päivänä Euroopan korkeimman rannikolla sijaitsevan vuorenseinämän huipulle ja katsoa upeaa maisemaa!

GC su 23.2. faneque anu de pie sivu

Faneque – Euroopan korkein ja maailman 7. korkein rannikolla oleva vuorenseinämä ( 1000m pudotus) Gran Canarian pohjoisrannikolla.

Gran Canarian kenttätutkimusmatkan raportti on luettavissasi  tästä linkistä:  Gran Canaria vastuullisesti matkaillen

Voit halutessasi lukea myös tämänUlapland Turismi työnä ja ammattina

Huom: Eduardon The Human Tour – yritys ei ole tällä hetkellä toiminnassa.

5 kommenttia artikkeliin ”Erilainen Kanarian matka (Fin)

  1. Hienoa, Ullis, nyt meitä on siis jo kaksi akatemian jäsentä! Toivon akatemia on toteutettavien unelmien listalla heti kun maisterinpaperit ovat löytäneet tiensä tänne Hyvinkäälle!

    Tykkää

  2. […] The island’s challenges are not limited to these ecological challenges, but a lot also happens behind the scenes, e.g. regarding the care of refugees who land on the island. Awareness can be increased e.g. by watching documentaries. You can also read an article here Erilainen Kanarian matka (Fin) […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.