Chile 24.02.-08.03.2010 (Fin & Esp)

Matkailu on muutoksille herkkä ala

Matka Chileen on esimerkki siitä, kun kaikki ei mene niin kuin alun perin on suunnitellut. Matka oli muistutus siitä, että matkailu on herkkä ala: luonnonmullistukset, talouden suhdanteet ja epidemiat vaikuttavat matkailuun yleisesti ja samalla ne saattavat vaikuttaa myös yksittäisen matkailijan kokemuksiin. Minun matkasuunnitelmani muutti maanjäristys, jonka magnitudi oli  8,8 Richterin asteikolla.

Matkalla kohdatut muutokset vaikuttavat myös kotijoukkoihin

Tämä matka oli myös muistutus siitä, että matkustusilmoituksen teko ulkoministeriön sivuilla on pieni vaiva suhteessa siihen tuskaan, jonka läheiset joutuvat kokemaan, kun yhteydet eivät toimi eikä tietoa siitä, että kaikki on hyvin,  saada millään keinoilla perille. En ollut myöskään jättänyt kotiin matkasuunnitelmaani tai yhteystietoja. Sain yhteyden Suomeen reilun 12h odottelun jälkeen Facebookin kautta. Ne olivat pitkät 12 tuntia etenkin alakouluikäiselle Daniel-pojalle.

B&B_allegretto_valparaiso

Tässä Allegretto Bed&Breakfast – paikassa olin ainoa asukas ja Valparaison kadut olivat maanjäristyksen jäljiltä autiot.

Muutos on mahdollisuus sitten kun kaikki on taas hyvin

Muutokset johtivat uusiin elämyksiin ja uusien ihmisten kohtaamiseen.  Maanjäristys muutti matkasuunnitelmat täysin, mutta osasin nauttia matkasta etenkin sen jälkeen, kun päästin irti mahdollisuudesta toteuttaa alkuperäisen  matkaohjelman ja olin saanut yhteyden Suomeen.  Matkani oli kenttätutkimusmatka, josta raportoin Lapin yliopistolle.

Lue lyhyt matkakertomus tästä: Toteutunut matkaohjelma Chile – Ulapland

Jos jotain hyvää ja onnekasta voi tästä kokemuksesta tuoda esille, niin ainakin sen, että vaihdoin suunnitelmani siirtyä linja-autolla yöllä Santiagosta Puerto Montiin aamulla lähtevään lentoon. Linja-autolla matkustaessa olisin todennäköisesti osunut juuri pahimpaan maanjäristyksen keskukseen juuri pahimmalla hetkellä.

Toinen vahva muisto tästä matkasta on oman itsen ymmärtäminen; en panikoinut, en hermostunut enkä jäänyt murehtimaan menetettyjä suunnitelmia, vaan innostuin uusista mahdollisuuksista.

Val Guiña Matias

Matiaksen eko-kauppa Guiña Valparaisossa oli ainoa, jonka ovi auki ja ”pääsin” mukaan siivoustalkoisiin, koska asiakkaita ei ollut maanjäristyksen jälkeen näkynyt.

Aluksi harmitti pienet asiat, kuten se, että rinkassani oli vain vaellus- ja luontomatkalle varattuja vaatteita ja nyt olinkin ”pakotettu” viettämään lähes puolet matkasta kaupunkiympäristössä ja kulkemaan isäntäpariskunnan kanssa Santiagon trendikkäimmissä ravintoloissa. Vähillä vaatteilla tulee kuitenkin tarvittaessa toimeen, ja tästä oppineena olen sittemmin pakannut mukaan rypistymättömän kivan mekon ja pieneen tilaan menevät ballerinat – myös rinkkaan.

Vastuullisen matkailijan lomaohjelmaa tarjolla

Espanjankielisen tekstin alla on  esimerkki suunnittelemastamme vastuullisesta matkailutuotteesta Chilen Valparaisossa: Paseo justo en Valparaiso. Esittelymateriaali on espanjaksi, mutta voit katsoa  ainakin kuvat ja tarvittaessa voin toimittaa suomennoksen.

Valparaiso y casas dañadas por el terremoto. Maanjäristyksessä romahtaneita taloja oli paljon.

 En español  – Espanjaksi

Viaje a Chile fue una experiencia única. El terremoto ( que llegá a 8.8  richter) hizo cambiar los planes previstos. Turismo es una ”industria” muy debil  ya que los catastrofes de la naturaleza, las crisis economicas o las epidemias suelen afectar mucho a la demanda y a la oferta en los destinos turísticos. Trabajando en turismo  lo tenemos que tener en cuenta.

Valparaiso tele

 

Los cambios  a veces nos traen nuevas oportunidades en el viaje; conocemos nuevos lugares y nueva gente que sin el cambio no hubiesamos conocido. Así fue  mi viaje a Chile ya que el terremoto me impidio seguir los planes previstos. Me quedé más tiempo en Santiago, y lo pasé muy bien. Tuve tiempo para conocer mejor mi amigo Gabriel y su novia Maria José, las madres de ambos y más familiares. Paula – una amiga que me invitó a cenar con sus amigos. Fue invitada a casas de los amigos de los amigos, vi la vida real en Chile. Estoy muy agradecida y alegre por recibir tanto cariño y cuidado! Un saludo especial a Gabriel y María José – la estancia en su casa fue genial!

 

No pude viajar de Santiago hacía el sur a la isla Chiloé  ya que el aeropuerto estaba cerrado y las carreteras cortadas. Allí se quedaron  mis  amigos españoles Javi y David esperandome. Por supuesto que me daba muchisima pena -tenía mucha ilución de encontrarme con ellos en Chile!  Pero en estas situaciónes uno no puede quedarse lastimando la mala suerte – sino buscar lo bonito de lo que queda. En vez de viajar hacía el sur viajé hacia el norte. Y conocí a Matías – el dueño de una  tienda de comercio justo llamado  Guiño en Valparaiso. Nos pusimos a pensar que tipo de turismo justo o responsable se podria promocionar en Valparaiso.

Aquí se encuentra un ejemplo de un producto turístico responsable/ esimerkki vastuullisesta matkailupalvelusta -tekstit espanjaksi:

Paseo justo en Valparaiso  

 

Chile ayuda Chile -un slogan mucho visto en aquellos dias. Chile auttaa Chileä – yleisesti nähty slogan.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.