Paikan henki

Järjestin virtuaaliglögit 14.12.2022 iltapäivällä uudistavan matkailun teemalla. Tilaisuus oli erityisesti osoitettu yhteistyökumppaneille ja asiakkailleni, mutta myös avoin kenelle tahansa, jonka kutsu saavutti.

Carlos Briceño ja Martín Araneda Chilestä (Turismo Regenerativo) ovat ohjanneet tietäni uudistavassa ajattelussa ja kutsuikin heidät mukaan linjoille jakamaan ajatuksiaan ja uutisia maailmalta.

Ihana yllätys oli, että Anna Pollock tuli mukaan, vaikka se tarkoittikin hyvin aikaista heräämistä Mexico Cityssä, missä hän viettää parhaillaan lomaansa. Anna on uudistavan matkailun todellinen edelläkävijä ja asiantuntija, ja olen erittäin kiitollinen hänen kannustuksestaan ja tuestaan.

If you prefer to read this article in English, you can do so: Sense of Place

Jaan tässä joulun tarinassa ajatuksia tuon yhteisen tapaamisen jälkeisessä ajatuksen virrassa. Hyvin vapaasti ja toivottavasti niin, että saat kaunista ajateltavaa nyt joulun alla.

Tuuli, metsä ja lampi

Kun olin pieni tyttö, juoksin hiukset hulmuten kodin viereisissä metsissä, naapurin peruna- ja porkkanapellolla ja lammen rannalla. Joskus olin prinsessa, ylläni mekko ja kultaiset sandaalit. Toisessa hetkessä olin seikkailija saappaat jalassa, keskellä mutaista peltoa. Ja sitten kiipesin puuhun kodin aidan viereen tarkkailemaan ja tervehtimään ohikulkijoita, joita tosin kulki ohi harvakseltaan pienen kylän sivutiellä.

Erityinen paikka minulle oli mökki keskellä ei mitään, pienen lammen rannalla. Vietin siellä kauniita kesäpäiviä uiden ja saunoen rakastavien ihmisten ympäröimänä. Muistan suomaan tuoksun ja jalkapohjaa pistelevät kuusen neulaset.

Rakastin myös hiihdon vapautta talvipäivinä, lämmintä mehua ja pullaa repussa.

Rakastan edelleen noita samoja paikkoja ja tekemistä, vaikka elämäni matkalla olen rakastunut moniin muihinkin paikkoihin – ja ihmisiin.

Paikan henki ja elävä organisaatio

Uudistavaa matkailua opiskellessani ja oppeja käytäntöön viedessäni, eniten minua kiinnostaa ja innostaa paikan hengen – Sense of place – määrittely. Määrittely vaatii pysähtymistä, rauhoittumista, hyvää ajattelun virtaa yhdistettynä herkkyyteen ymmärtää mikä tekee paikasta erityisen.

Paikalla on ja on aina ollut erityinen merkitys, kun ihminen on muuttanut luonnon alkuperäistä ekosysteemiä, tehnyt tilaa liiketoiminnalle, ruoantuotannolle ja uudelle elämäntavalle. Olemme tehneet virheitä, ja nyt on viimeistään aika uudistua ja muuttaa ajattelutapaa.

Vapaan tunneajattelun lisäksi on tärkeää tehdä taustatutkimusta kirjallisten lähteiden avulla ja kuunnella paikallisten ihmisten tarinoita paikan geologisesta, kulttuurisesta ja inhimillisestä historiasta. Huomioon on otettava paikassa asuville ihmisille tärkeät perinteet, uskomukset ja pyhät paikat. Eettisyys ja estetiikka on syytä huomioida ekologisen kestävyyden rinnalla paikkaa kehitettäessä ja muutettaessa.

Muutosta tekevien ihmisten tulisi ymmärtää viimeistään nyt, että parhaat tulokset voidaan saavuttaa ymmärtämällä elävien organisaatioiden merkitys, mukaan lukien resurssit, prosessit, ihmiset, suhteet ja tunteet.

Kuvittele mielessäsi metsän tai preerian ekosysteemiä. Jos kävisimme näissä paikoista tarkkailemassa ympäristöä, näkisimme, miten asiat liittyvät toisiinsa. Luonnossa ei ole erottelua; lajit ovat vuorovaikutuksessa suuremman ekosysteemin kanssa. Ulkoiset voimat, kuten auringonvalo, tuuli, sade ja painovoima, vaikuttavat yksittäisiin kasveihin ja lajeihin sekä itse ekosysteemiin. Jos näkisimme organisaatiomme elävänä järjestelmänä, keskittyisimme suhteidemme laatuun suhteessa toisiinsa sekä organisaation sisäisen että sen ulkoisen ympäristön välillä. Kathleen Allen

Ihmisten kohtaaminen

Muutaman vuoden kokemuksella ajattelen, että uudistava matkailu, uudistava ajatttelu ja toimiminen on prosessi. Paras tapa oppia uudistavaa ajattelua on tuoda ihmisiä yhteen, oppia yhdessä samalla tavalla kuin olen oppinut muiden kanssa. En voi oikeastaan opettaa ketään tällä polulla, mutta voin silti jakaa ideoita, opastaa ja olla kanssakulkijana.

Veronike Rotterdamista pyysi meitä antamaan esimerkkejä siitä, miten uudistavaa ajattelua voidaan toteuttaa käytännössä Rotterdamin kaltaisessa kaupunkiympäristössä. Anna Pollock esitti, että sen sijaan, että puhumme matkailusta, voisimme puhua vieraanvaraisuusyhteisöstä ja löytää tavan, jolla kaikki otetaan mukaan, myös asunnottomat ja muuten syrjäytyneet. Hän muistutti meitä myös yhteistyön tärkeydestä, ihmisten tuomisesta yhteen, halusta löytää tapoja yhteisön elvyttämiseen ja hyvän elämän palauttamiseen ihmisille.

Martin antoi esimerkkejä viheralueiden lisäämisestä kaupungeissa. Ne paitsi luovat viihtyisyyttä, ovat myös tapoja tasoittaa lämpötilaeroja ja suojata auringolta sen lisäksi, että ne ovat tärkeitä päästöjen sitojia. Lisäksi kaupunkien viihtyisyyttä ja siellä asuvien ihmisten hyvinvointia voidaan lisätä viherkattoja ja – seiniä rakentamalla sekä hyötykasvilaatikoita tarjoamalla yhteiseen käyttöön.

Tämä kuva on New Yorkista. Vanha paperitehdas on muutettu hotelliksi ja sen sekä ulko- että sisätiloja om hyödynnetty viheralueina. Asuin tässä hotellissa vuosia sitten vieraillessani New Yorkissa ja seuratessani siellä asuneen isoisoäitini tarinaa.

Yksi parhaista tavoista tuoda ihmiset yhteen on syödä yhdessä. Uudistava ajattelu juontaa juurensa ruuan tuotannosta, ravinnerikkaan maaperän hoitamisesta ja ymmärryksestä, että maaperän on annettava uusiutua ja levätä. Puhtaista raaka-aineista valmistettu ruoka on hyvinvoinnin lähde.

Totuuksia, joiden kanssa meidän on elettävä

Maailman väkiluku ylitti kahdeksan miljardin rajan marraskuussa 2022 ja kasvaa vähintään kymmeneen miljardiin, kunnes sen odotetaan lähtevän laskuun noin vuonna 2070 tai 2100. Ihmiset ovat muuttaneet merkittävästi 75 prosenttia maapallon elinympäristöistä. Lähes puolet maapallon asuttavasta maa-alasta on käytetty ruoantuotantoon ja sillä on suuri vaikutus luonnonvaraiseen luontoon. Metsät ovat maatalousmaan lisäksi toinen suuri osa maapallon maapinta-alasta, koska ne kattavat 38 prosenttia asuttavasta maasta.



Montrealissa järjestettiin virtuaaliglögien aikaan kansainvälinen YK:n luntokokous, ja nyt meillä on tulokset: sopimus sisältää aiemmin tärkeimmäksi katsotun tavoitteen, jonka mukaan kaikki maat suojelevat jollain tavalla 30 prosenttia maa- ja merialueestaan vuoteen 2030 mennessä. Maat saavat itse päättää, miten 30 prosentin suojelusta niiden rajojen sisällä huolehditaan. Lisäksi heikentyneille alueille asetetaan 30 prosentin ennallistamistavoite.

Uudistavalla toiminnalla voimme olla mukana suojelemassa luontoa.

Kaikki elämä on yhtä arvokasta

Uudistava ajattelu johtaa edellä mainittuun luonnonympäristöjen suojeluun. Mielestäni uudistava ajattelu liittyy vahvasti biosentrismiin. Biosentrismin mukaan ihminen ei ole korkeampi tai erikoisempi kuin muut elämänmuodot, eikä luonto ja eläimet ole ihmisen alaisia. Kaikki elämä on yhtä arvokasta.

Yksi Carlosin verkkokokouksessa esittämistä esimerkeistä oli EcoCamp Patagonia Chilessä. Carlos toi esiin näkemyksen, jonka mukaan matkailu voi olla parempi vaihtoehto ja tapa suojella luontoa maankäytön kannalta kuin jokin muu tarkoitus.

Pidin myös paljon esimerkeistä luonnon ja eläinten tarkkailusta käyttämättä mitään keinotekoisia keinoja, kuten ruokaa niiden houkutteluun. Martínin esimerkissä vierailijoille tarjottiin mahdollisuus tarkkailla yöelämää kuvista ja videoista, jotka on tallennettu vierailijoiden nukkuessa.

Martín vei meidät tämän videon kautta vierailulle Selva Bananito Ecolodge yritykseen Costa Ricaan. Costa Rica onkin varsinainen kestävän ja uudistavan matkailun edelläkävijämaa, josta yhtenä osoituksena on kaikkien eläintarhojen sulkeminen vuonna 2022. Tällä haluttiin osoittaa, että eläinten paikka ei ole suljettujen häkkien takana ihmisten ihasteltavana, vaan vapaina luonnossa.

Yleensä jaamme ajatuksen siitä, että meidän on kunnioitettava ja ymmärrettävä aiempien sukupolvien ajattelutapoja, mutta joissakin tapauksissa, kuten Martín kertoi meille joillakin esimerkeillä, uudistava ajattelu voi myös auttaa rikkomaan edellisten sukupolvien huonot tavat toimia ja katkaisemaan seuraaville sukupolville siirtyvää taakkaa.

Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että haitallisten lannoitteiden ja säilöntäaineiden käyttö lopetetaan, jos tarjolla on muita vaihtoehtoja ja esimerkkejä hyvistä tuloksista on tarjolla. Toinen esimerkki on ainoastaan yhden viljelykasvin viljely, joka köyhdyttää maata. Tällaisissa tapauksissa viljelyä on vain jatkettu, koska sadosta on saatu hyviä tuloja, vaikka seurauksena on ollut maan liikakäyttö ja maaperän köyhtyminen. Latinalaisen Amerikasta esimerkkinä nostettiin esille tupakanviljely.

Uusi tieto ja ajattelun muutos auttavat paikallista yhteisöä yhdessä löytämään maalle parempaa käyttöä. Samanlaisia esimerkkejä löytyy kaikista maista, meillä Suomessa yksi ajankohtaisista aiheista ovat kaivokset ja kaivostoimintaa ohjaava lainsäädäntö.

Kieli jota puhumme

Nostan nyt esille myös GLP-yrityksen perustajan Rob Holmesin ideoita, joiden tehtävänä on auttaa brändejä saavuttamaan kestävän kehityksen tavoitteensa luonnon, yhteisöjen, kulttuurin ja perinnön suojelemisessa tarinankerronnan ja sisältömarkkinoinnin avulla.

Jaoin hänen artikkelinsa kesäkuussa 2021. Artikkelissa tuotiin esiin sama ajattelu kuin olin oppinut Carlosilta ja Martínilta. Voit lukea lisää tästä: Regenerative thinking goes beyond sustainability

Aika, jolloin rikkaat länsimaiset matkailijat kertovat vähemmän varakkaille maille tai alueille, mitä heidän pitäisi tarjota matkailijoille, on nopeasti häviämässä. Meidän on tarkistettava kieltä ja sanastoa, mitä käytämme ja lakattava käyttämästä avainasanoja kuten ”kohteet” ja ”paikalliset”. Ne ovat paikkoja ja he ovat ihmisiä, ja kuuntelemalla ja jakamalla kiehtovia tarinoita ohjaamme pois kaikesta ”he ja me” -jaottelun joka saatta pahimmillaan tuntua uuskolonialismilta. Siksi me GLP:llä kannustamme ihmisiä kertomaan tarinansa omalla kielellään, jos he ovat siihen tyytyväisempiä ja tekstitämme tarinat tarvittaessa. Antamalla paikallisille mahdollisuus saada äänensä kuuluviin, on se, mistä kestävässä tarinankerrontasisällössä on kyse. GLP. The importance of storytelling…
.

Olemme onnekkaita, sillä tarinoitaan meille Suomessa jakavat EU-alueen ainoat alkuperäiskansan, saamelaisten edustajat. Saamelaisuus on elävä kulttuuri, ja taiteilijat, kuten rap-artisti Ailu Valle varmistavat, että kulttuuri tunnetaan ja näkyy yhteiskunnassamme.

Meillä on velvollisuus säilyttää myös pienet kielet, koska ne ovat osa kulttuuria ja perintöä. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vaikka kommunikoimme kielellä, jota kaikki ymmärtävät, mikä on länsimaissa enimmäkseen englantia, voimme puhua ja kirjoittaa omaa kieltämme sen rinnalla.

Tämä voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että kaikissa ravintoloissa ruokalistat on kirjoitettu sekä kaikkien ymmärtämällä että myös paikan omalla kielellä. Näin kieli tulee nähdyksi ja kuulluksi.

Uudistavan matkailun määritelmä – tarvitaanko sitä?

Päätän kirjoitukseni pohdintaan, jota me kävimme myös virtuaaliglögeillä; miten uudistava matkailu määritellään ja onko sitä tarpeen edes määritellä?

Minä en pysty uudistavaa matkailua kirkkaasti määrittelemään, ja mitä enemmän opin, sitä vähemmän olen kiinnostunut määrittelystä. Puhun mieluummin uudistavasta ajattelusta ja ajatuksesta rikkoa toimialojen välisiä rajoja ja ihmisten uudella tavalla ajattelun esteitä. Keskityn mieluummin toimintaan, uuden ajattelun toteuttamiseen käytännössä. Blogissani on useita artikkeleita ajatuksistani ja tavastani toimia uudistavalla tavalla: We want to regenerate

Onneksi sain yhden vastauksen kysymykseen, joka jäi verkkotapaamisessa voimeksi. Anna Pollock lähetti minulle viestin. Hän pitää määritelmää tarpeellisena ja työskentelee sen parissa. Tämä oli minulle helpotus! Nyt tiedän, että paras mahdollinen määritelmä on tulossa ja voin vain keskittyä olennaiseen, uuden oppimiseen ja sen käytäntöön soveltamiseen.

Sen pituinen se

Tämän artikkelin loppuun esitän kutsun. Ajattele paikkaa, joka on sinulle tärkeä. Ajattele paikan tunnetta, historiaa, siihen liittyviä perinteitä ja arvoa. Mieti, mitä rakastat eniten siinä paikassa. Ja kun seuraavan kerran matkustat jonnekin, muista, että vierailemasi paikka on erityinen paikka jollekin toiselle, sitäkin paikkaa rakastetaan. Kohtele paikkaa ja siellä eläviä ihmisiä kauniisti ja rakastavasti. Ole kiinnostunut paikan kauneuden ohella myös mahdollisista epäkohdista ja anna ihmisten kertoa oma tarinansa.

Me palaamme aina sinne, missä kerran rakastimme elämää. Yksi minulle erittäin merkityksellinen paikka on yritykseni Rakkauden Metsä -konseptin baccamp Lopella. Metsä oli ennen isoisovanhempieni ja ostin sen pari vuotta sitten. Se on paikka, johon voi istuttaa symbolisia rakkauden puita.

Se ei kuitenkaan ole ainoa paikka, koska rakkauden symboliset puut voidaan istuttaa mihin tahansa ja metsä kasvaa siellä, missä puut kasvavat, ympäri maailmaa.

Jokaisesta istutetusta puusta ja ostetusta sertifikaatista lahjoitetaan kymmenen euroa Luonnonperintösäätiölle ikimetsien suojeluun. En ole kääntänyt logon nimeä englanniksi osoittaakseni näin kunnioitusta äidinkieltäni kohtaan.

💚 Tänä vuonna Mood of Finland lahjoittaa 500 euroa Luonnonperintösäätiölle. Tästä summasta 170 euroa on kertynyt Rakkauden Metsä sertifikaattien myynnistä. Kiitos kaikille osallistuneille.💚

Toivotan Sinulle rauhallista joulun aikaa ja onnea vuodelle 2023!

Rakkaudella,

Anu

Yksi kommentti artikkeliin ”Paikan henki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.