Kieliasia ei Matkailuteollisuudessa ole joko tai, vaan sekä että

Kaikkein hulluimmalta englanninkielen käyttö Suomessa tuntuu asiakaspalvelutilanteissa – sanoo professori

Helsingin Sanomissa julkaistiin perjantaina 26.10.2018 artikkeli otsikolla ”Poikkeuksellinen kannanotto. Suomen ja ruotsin kielen asema uhattuna”. Artikkelissa suomen kielen lautakunnan puheenjohtaja, suomen kielen professori Jaakko Leino toteaa, että ulkopuolinen uhka ei pysty kieltä työntämään syrjään, mutta suomalaiset itse voivat sen tehdä ja moittii suomalaisia englannin valta-aseman sallimisesta työpaikoilla ja asiakaspalvelutilanteissa.

Leino näkee hälyttävän kehityskulun myös siinä, että Suomeen muuttanut vieraskielinen päätyy yleensä tekemään työtä englanniksi, jonka seurauksena vieraskielisellä ei ole välttämättä käytännön syytä opetella suomea.  ”Me olemme jo siinä tilanteessa, että koko ajan suurempi osa työelämästä hoituu englannin kielellä. Kaikkein hulluimmalta se tuntuu asiakaspalvelussa”, toteaa professori.

Avataan ovi englanniksi ja jatketaan sitten suomeksi – ehdotan minä

Samalla viikolla kun artikkeli julkaistiin, olin Kuopiossa ja Turussa esittelemässä palvelukokeilua, jonka yritykseni Mood of Finland on tuottanut valtakunnalliseen Matkailudiili-hankkeeseen. Olen kirjoittanut palvelukokeilusta blogiini englanniksi, jotta palvelukokeilussa mukana olleet ja palvelun käyttäjät saisivat ajankohtaista tietoa aiheesta.190618_tuuliryhmä2

Lyhyesti kerrottuna,  palvelukokeilussa on tavoitteena helpottaa Suomeen muualta muuttaneiden ja tänne muuttavien työllistymistä matkailun työtehtäviin. Palvelukokeiluna olemme tuottaneet englanninkieliset perehdytysmateriaalit verkkoon työnantajille ja työntekijöille. Sisällöt ovat rakentuneet kohderyhmiltä kerättyjen kokemusten pohjalta pedagogiseen tarinaan.

190618_paper_staying_2

Työpajoissa, joissa keräsimme materiaalia, toistui sama sanoma: liian usein työpaikka on jäänyt saamatta tai edes haastattelukutsua ei ole tullut heikon suomenkielen vuoksi, vaikka osaamista ja asennetta työntekoon ja motivaatiota kielen oppimiseen löytyy. Toisaalta kaikissa työryhmissä kiiteltiin erinomaisia mahdollisuuksia kouluttautua.

Muualta Suomeen muuttaneet toivovat, että he saisivat mahdollisuuden esittäytyä omana itsenään ja että maahanmuuttaja- kategorisointi unohdettaisiin. Matkailu on kansanvälinen elämyksiä ja palveluita tuottava teollisuudenala, jota kansainväliset osaajat rikastuttavat.

Suomen kieli on kuin kellari täynnä hämmästyttävää viiniä

Matkailuteollisuuden kasvuennusteiden mukaan Suomessa avautuu 40 000 uutta alan työpaikkaa vuoteen 2025 mennessä. Jo nyt yritykset kärsivät työvoimapulasta etenkin ravintoloissa.

Yhtenä mahdollisuutena näemme työperäisen maahanmuuton ja jo Suomessa asuvien kansainvälisten osaajien työllistämisen matkailuteollisuuden monipuolisiin tehtäviin. Erityisen tärkeää on, että matkailualalle työllistyvät saavat realistisen ja laadukkaan perehdytyksen alaan ja että heitä tuetaan suomen kielen oppimisessa.

Matkailudiilin työpajoihin osallistuneet kertoivat työllistymisen ja työyhteisön tuen olleen tärkeimpiä ja tehokkaimpia keinoja oppia suomen kieltä. Kaikki olivat sitä mieltä, että kielen oppiminen on luonnollinen osa uuteen kotimaahan integroitumista.

190618_paper_staying_1

Yllä mainitussa artikkelissa mielipiteensä ilmaisseen Emerita professori Kaisa Häkkisen kanssa on helppo olla samaa mieltä, kun hän toteaa, että ”pelkkä kielipoliittinen ohjelma ei riitä turvaamaan suomen kielen asemaa, vaan tärkeintä olisi asenne – että ollaan ylpeitä omasta kielestä ja kunnioitetaan hyvää suomen kieltä.”

190618_työpaja_9_anua

Monen muualta muuttaneen äänestä kuuluu ylpeys, kun he testimonial -videoilla kertovat oppineensa suomen kielen ja houkuttelevat Suomeen juuri muuttaneita asennoitumaan kielen oppimiseen avoimesti. Ilmeisen ylpeä oli myös 1900- luvun tunnetuimpiin kirjailijoihin lukeutuva J.R.R. Tolkien, jonka haltioituneeseen  kuvailuun suomen kieleen tutustumisesta on hyvä päättä tämä kirjoitus:

Suomen kieli  – se on kuin löytäisi kellarillisen pulloja täynnä hämmästyttävää viiniä, ennen maistamattoman laatuista ja aromista. Minä juovuin siitä!”

Kiitos, että seuraat blogiani!

Anu

 

Lue lisää Matkailudiilistä: Matkailutyö ja Mood of Finlandista

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.