MATKA2014! Feria de Turismo2014!

Matkailualan arvostus, sosiaalinen media, mobiilisovellukset, tietotekniikka & internet, 24/7 -valmius, turvallisuus, muutos. Ihminen kaiken takana. Ihminen kohtaa ihmisen. Venäläiset matkailijat ja kiinalaiset matkailijat.

En español: Temas principales entre los profesionales de turismo en la feria de Helsinki han sido los siguientes: Más respecto a turismo como una industria importante en Finlandia, medios sociales, aplicaciónes de movil, tecnología informatica & internet, preparación para dar servicio 24h/7dias, seguridad, el cambio. Encuentros humanos entre personas – personas humanas detrás de las innovaciónes. Si te interesa tener más información, escribeme comentario y encantada te cuento más de la feria y de turismo en Finlandia!

******************************************************************************
Yllä luettelin teemoja, jotka ovat nousseet Matka2014- messujen aikana matkailualan ammattilaisten puheissa. Matkamessujen vuoden 2014 teema on ”Palveluksessanne – At your service”. Minulle ”palveluksessanne” tarkoittaa sitä, että koko matkailun palveluketju toimii ja matkailija saa rennosti nauttia olemisestaan ja matkastaan on hän sitten vapaa-ajan matkalla tai työmatkalla. Palveluun kuuluu myös kaikki taustatyö ja asiakkaan huomioiminen; jos asiakas haluaa varata matkansa netissä, se hänelle suotakoon, vaikka se ei olisi täsmälleen sitä, mitä matkatoimisto mieluiten tekisi. Matkailualan ammattilaisten päätehtävä on siis taata huoleton matkaelämys sitä etsivälle  sen lisäksi, että toiminta on taloudellisesti kannattavaa  ja kaikin puolin vastuullista.

cropped-dani-lago-y-hielo3.jpg

 Joskus asiakkaan toiveiden ”lukeminen” on herkkää työtä, pieni virhe tulkinnassa voi rikkoa tilanteen kuin herkän jääpalan.

Matkamessujen lehdistö- ja mediatilaisuus 09.01.2014

Matkamessuja edeltävässä  lehdistö- ja mediatilaisuudessa 9.1.2014 olin vetämässä paneelikeskustelun aiheella ”Miten matkailupalvelut muuttuvat”. Paneelissa  oli edustettuina matkanjärjestäjät ( Aurinkomatkat ja Finnmatkat TUI), lentoliikenne ( Singapore Airlines), laivaliikenne ( Eckerö Line), liikematkatoiminta ( CWT Finland) ja yleismatkatoimistopalvelut ( Helin Matkat). Paikalla oli noin 50 median edustajaa.

Palvelut muuttuvat, koska ympäröivä maailma ja matkailijat muuttuvat. Matkailijoiden elämäntilanteet muuttuvat ja yhä useampi ihminen matkustaa. Ikä ei ole esteenä ja yhä useammalla on varaa matkustaa. Matkailijoina nähdään nyt yhä enemmän  senioreita yksin ja lastenlastensa kanssa, uusperheitä, joilla on mukana ehkä iso liuta lapsia ja hyvin eri-ikäisiä lapsia, pariskuntia ilman lapsia, yksin matkustavia, uuden ajan työ- ja liikematkustajia, työn ja vapaa-ajan yhdistäjiä.

Nyt ja seuraavien vuosien tulevina palvelutarpeina nousivat palvelun löytyminen netistä ja mobiilisovellukset niin varausvaiheessa kuin myös matkan aikana käytettävinä palveluina. Matkailija haluaa wifi:n lennolla ja lomalla. Toisaalta  merkkejä on myös siitä, että kaikesta yhteydenpidosta halutaan kokonaan  jo pois loman ajaksi. Itse kuulun mieluummin tähän ryhmään. Liikematkailijoita on kiinnostanut huolehtia matkahallinnosta pelisovellutuksen avulla ja matkailija haluaa saada yhteyden hätätilanteessa 24h vuorokaudessa.

Joskus matkailija olettaa ehkä jo liikaakin, että kaikki esteet poistetaan ja ongelmat ratkaistaan jonkun muun toimesta. Vaikka matkailijalla on vastuu omasta matkastaan ja tekemisistään eikä force mayor- tilanteille kukaan yksinkertaisesti voi mitään, ollaan matkailualalla  kuitenkin valmiita auttamaan ehkä enemmän kuin moni tulee ajatelleeksikaan.  Lopuksi panelistit myös kertoivat, että aikovat pitää kiinni henkilökohtaisesta face-to-face-palvelusta; paljon on myös vielä niitä tilanteita, kun ”äitiä tulee ikävä” ja ihmisen antama aika kuunnella ja auttaa ovat parasta palvelua.

Opiskelijaseminaari 17.1.2014. Seminario para estudiantes de turismo .

Matkailualan opiskelijoiden seminaari 17.1.2014 ”Arvostus lähtee sinusta!” Seminario para los estudiantes de turismo ” El respecto comienza de tí mismo”
Kuva: Suvis

”Arvostus lähtee sinusta” – seminaari Matkamessuilla 17.1.2014

Matkamessuilla sain olla mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa ensisijaisesti matkailualan opiskelijoille suunnattua seminaaria. Valtsimme seminaarin otsikoksi ”Arvostus lähtee sinusta!”. Paikalla oli noin 450  kiitettävän aktiivista opiskelijaa ja opettajaa. Noin puolet opiskelijoista oli nuoria ja aikuisia ammatillisen koulutuksen opiskelijoita ja toinen puoli ammattikorkeakouluopiskelijoita. Yliopisto-opiskelijoita paikalla oli lisäkseni kaksi. Tärkeimpänä sanomana halusimme välittää näkemyksiä siitä, miten matkailun arvostusta elinkeinona ja ammattina voitaisiin nostaa ja millaista osaamista ja asennetta alalla menestyjältä toivotaan. Tärkeimpinä asioina seminaarista nostaisin lyhyesti sen, että matkailu on Suomessakin kasvava ala, se tarjoaa jo nyt työtä yli 140 000 ihmiselle  ja matkailualan yrityksiäkin on 27 000. Matkailu kasvaa, mutta se myös muuttuu- ihan niin kuin maailma ympärillämme muuttuu.

Matkailualan ammattilaisen menestyksen avaimet ovat muutoshalukkuudessa, asiakkaiden ymmärtämisessä, avoimessa suhtautumisessa muihin kulttuureihin ja mentaliteetteihin ja halukkuudessa oppia myös teknologian tarjoamia mahdollisuuksia oman työn tukemiseen. Tiedonhankintataidot, sosiaalisen median käyttötaidot, kielitaito, oikea asenne sekä myynti-ja markknointitaidot nousivat esille sekä tutkimuksissa että seminaarin alustajien puheissa. Minä muistutan myös vastuullisuudesta, ympäristön ja kulttuurin arvostamisesta sekä eettisestä ja reilusta ammatillisuudesta.

Tästä voit käydä lukemassa alustukseni seminaarissa: Matkailualan koulutus Matka2014  ( huom. palaa materiaalista paluunuolella takaisin blogiin)

Toivon, että seminaariryhmän arvostus toinen toistamme ja koko alaa kohtaan välittyi kuulijoille. Kiitos kivasta yhteistyöstä Nina Vesterinen (TEM), Carolina Mansikkala ( Scandic), Pasi Latva ( Apollomatkat) ja Teemu Mikkonen ( SMAL ry)! Nyt aloitan puuttuvan kurssityön tekemisen Lapin yliopistoon aiheella ” Töissä matkailualalla”. Omia ammatillisia tarinoitamme kerroimme myös matkamessuilla; tässä oma polkuni siihen, missä olen nyt.

Ammatillinen "never ending" - tarina. Näin minusta tuli matkailaulan ammattilainen.

Ammatillinen ”never ending” – tarina. Näin minusta tuli matkailaulan ammattilainen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.